پژوهشگر معتقد است که علت عدم پذیرش این مقاله علاوه بر فضای نامناسب حاکم بر نشریات علمی- پژوهشی ، ناشی از عدم آگاهی جامعه علمی کشورنسبت به دانش بومی است. این موضوع سال هاست توسط مجامع بین المللی و اندیشمندان مستقل به عنوان « موتور محرکه توسعه» از آن یاد می شود.
مقاله دانش بومی کاربرد اجزاء درخت بلوط در عشایر رستم در آستانه انتشار
مقاله دانش بومی کاربرد اجزاء درخت بلوط در عشایر رستم نوشته دکتر جلال یوسفی که حاصل تحقیق میدانی ایشان است و طی سال های گذشته اطلاعات آن گردآوری گردیده است، پس از چند سال با پذیرش از سوی مجله مطالعات جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در آستانه انتشار قرار گرفت.
این مقاله با وجود نگاهی نو به پژوهش به صورت کیفی، متأسفانه چند سال منتظر پذیرش از سوی مجله های علمی – پژوهشی بود که به دلیل فضای ناسالم حاکم بر این گونه نشریه ها در کشور تا کنون منتظر پذیرش بود به طوری که پژوهشگر ناچار شد در سال اخیر نسبت به به روز کردن اطلاعات مقاله اقدام کند.
پژوهشگر معتقد است که علت عدم پذیرش این مقاله علاوه بر فضای نامناسب حاکم بر نشریات علمی- پژوهشی ، ناشی از عدم آگاهی جامعه علمی کشورنسبت به دانش بومی است. این موضوع سال هاست توسط مجامع بین المللی و اندیشمندان مستقل به عنوان « موتور محرکه توسعه» از آن یاد می شود.
دکتر یوسفی به هنگام ارسال این چکیده همچنین اضافه کرده است که: از آن جا که این دانش به دلیل حاکمیت قدرت و مسایل بودجه ای در ید قدرت متخصصین علمی دنیا، قرار گرفته است، متأسفانه در آستانه نابودی و زوال است و این جانب با فهم اهمیت موضوع یک دهه و نیم است که تلاش مضاعفی را برای جلوگیری از زوال و هم چنین و مستند کردن این دانش به کار برده ، اما مشکلات زیادی را از ناحیه مجامع علمی در کشور متحمل گردیده ام.
او می افزاید؛ حوزه مطالعه من در این یک دهه و نیم علاوه بر نگاهی به این دانش در دنیا ، به روستاهای ایران است که در کتاب « دانش بومی با تأکید برجامعه روستایی ایران» و برخی مقالات به این موارد پرداخته ام، اما به طور تخصصی و جزئی تر مطالعات خود را متوجه زاگرس و تا حدودی مناطق عشایر مرکزی ایران نموده ام. او اضافه می کند که در سال ۱۳۸۲ و ۸۳ نیز چنین مطالعه را در کل ایل ممسنی انجام دادم که در نشریه شماره ۶ « مجله انسان شناسی» وابسته به انجمن انسان شناسی ایران چاپ گردید. البته برخی موارد در سایر مجلات علمی – ترویجی منتشر گردیده است. آثار دیگری چون جامعه شناسی بلوط با تأکید بر جامعه رویشی زاگرس، دانش بومی « مجموعه مقالات» و… با تأکید بر منطقه زاگرس بوده و یک کار علمی و میدانی UNEP نیز در رابطه با آفریقا ترجمه گردید.
در زیر چکیده این مقاله به زبان فارسی ارایه می گردد.
دانش بومی کاربرد اجزاء درخت بلوط در عشایر رستم
جلال یوسفی[۱]
چکیده
علی رغم نیاز روز افزون جوامع روستایی و عشایری به کاربرد تکنولوژیهای جدید، پذیرش این تکنولوژی در روستاها بسیار کم است. بررسی ها نشان میدهد که علت این عدم پذیرش تناسب نداشتن تکنولوژی با شرایط محیطی روستاهاست. دانشمندان معتقدند که برای پذیرش این دانش ، باید به دانش بومی متوسل گردید. این مقاله سعی دارد یک جنبه از این دانش را بررسی کند.
در این تحقیق با روش میدانی به بررسی دانش بومی کاربرد اجزاء درخت بلوط در طایفه رستم از ایل ممسنی فارس پرداخته شده است. دراین تحقیق، بخشی از مناطق قلمرو طایفه رستم ایل ممسنی فارس انتخاب گردید و از بین آن مناطق نیز، روستاهایی که دارای دانش بومی غنی تر در استفاده از بلوط بودند، انتخاب گردیدند و از این میان با روش نمونه گیری گلوله برفی، افراد مورد مطالعه انتخاب شدند. در این تحقیق از تکینیک های مشاهده مشارکتی، مشاهده آزاد و مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد و در برخی موارد به ناچار، از اسناد نیز بهره برده شد. دراین تحقیق مشخص شد که در منطقه مورد مطالعه از یک سو، با توجه به نظریه نوسازی مبنی بر مباینت دانش بومی و توسعه، دانش بومی در دوران هایی که حاکمیت داشته، نه تنها مباینتی با آن نداشته و به عنوان یک مانع به حساب نمیآمده است؛ بلکه از پایداری در توسعه نیز برخوردار بوده است. نمود آن استفاده مردم از فرآورده های بلوط در بخش های متعدد از زندگی خود بوده اند و سال های سال با این درخت زیست کرده اند، اما ورود برنامه های مربوط به نوسازی، موجب تغییرات اساسی در ساختارهای جامعه مورد مطالعه، با تغییر سبک زندگی منطقه مورد مطالعه، بهره برداری از دانش بومی نیز رو به ضعف رفته است.
واژه های کلیدی: دانش بومی، بلوط ، بلوط ایرانی، تانن، جفت، نوسازی
خسته نباشید استاد
سلام.من همیشه مطالبتون رو دنبال میکنم.وبسایت خیلی خوبی دارید.ممنون
سلام.واقعا وبسایت خوبی دارید
متشکرم، لطفاً نقطه نظرات خود را ارایه فرمایید
سلام.وبسایت خیلی خوب و جامعی دارید.ممنون
تشکر
خسته نباشید ممنون به خاطر این مطالب زیبا
It’s an awesome article for all the web users; they will obtain advantage
from it I am sure.
عاشق این وبسایت شدم من.عالی هستید شما
Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site,
how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal.
I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept
Can you explain more?
I’m gone to tell my little brother, that he should also pay a visit this blog on regular basis to take updated from latest news.
Hello to you and your brother
My brother recommended I may like this web site.
He used to be entirely right. This publish truly made my day.
You cann’t believe just how much time I had spent for this info!
Thanks!
Thank you my Dear
Thank you for every other informative blog. The place else may I get that type of information written in such
an ideal way? I have a undertaking that I am just now operating on, and I have been at
the look out for such information.
Although web-sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they may be really worth a go by means of, so possess a look.
Always a huge fan of linking to bloggers that I appreciate but do not get a good deal of link appreciate from.