کتاب مردم شناسی فرهنگی با تأکیدبردگرگونی در فرهنگ، تمدن و هویت فرهنگ ایرانی، توسط دکتر جلال یوسفی و دکتر محمدمهدی یوسفی در زمستان۱۴۰۰، توسط انتشارات مدبران تهران در ۱۰۰۰ نسجه به چاپ رسید.
کتاب مردم شناسی فرهنگی با تأکیدبردگرگونی در فرهنگ، تمدن و هویت فرهنگ ایرانی، توسط دکتر جلال یوسفی و دکتر محمدمهدی یوسفی در زمستان۱۴۰۰، توسط انتشارات مدبران تهران در ۱۰۰۰ نسجه به چاپ رسید. فصل های این کتاب به شرح زیر است:
فصل اول/ سیر مراحل تکامل فرهنگ بشر
فصل دوم/ فرهنگ (تعاریف و مفاهیم)
فصل سوم/ مکاتب مردم شناسی
فصل چهارم/ روش شناسی پژوهش مردم شناسی
فصل پنجم/ ادبیات عامیانه (فولکلور)
فصل ششم/ فرهنگ ایران قبل از اسلام
فصل هفتم/ فرهنگ ایران بعد از اسلام (۲۱ تا ۲۴۷ هجری)
فصل هشتم/ فرهنگ ایران از دوره صفاری تا غزنوی
فصل نهم/ فرهنگ ایران از سلجوقیان تا پایان دوره قاجار
فصل دهم/ اقوام ایرانی
فصل یازدهم/ اعیاد و جشنهای اقوام ایرانی
فصل دوازدهم/ آیینها در فرهنگ ایرانی
فصل سیزدهم/ باورها و اعتقادات در فرهنگ اقوام ایرانی
پیشگفتار کتاب
پیشگفتار
فرهنگ به عنوان دستاورد انسان، یکی از شگفتانگیزترین و جالبترین پدیده ها به شمار می آید که تأثیر ژرفی بر روابط انسان با انسان و نیز روابط انسان با طبیعت و جانداران داشته و دارد. فرهنگ هر قوم و ملت آینه تمام نمای رشد و شعور معنوی آن جامعه محسوب می شود. فرهنگ بومی برگرفته از تمام قواعد و آداب و رسوم زندگی یک قوم، ملت در قسمتی از منطقه محسوب می شود که به صورت سینه به سینه و از گذشتگان به ارث رسیده است و شامل تمامی اعمال در زندگی روزمره اعم از خورد و خوراک، نحوه پوشش، نحوه رفتار و کنش در مقابل هم نوع، ادبیات برگرفته از منطقه، موسیقی بومی و تمامی رسم و رسوم های جاری می باشد.
فرهنگ از نظر تقسیمبندی علوم اجتماعی، در حوزه مردم شناسی قرار می گیرد. مردم شناسی علم گستردهای است که درباره همه پدیده های جوامع انسانی به بحث می پردازد. برخی معتقدند که این علم اغلب بر زندگی انسان های اولیه و جوامع قبیله ای و غیرصنعتی تکیه دارد، اما امروزه مردم شناسی در شهرها و امور صنعتی نیز جایگاه خود را بازیافته است، به طوری که سخن از مردمشناسی شهری، صنعتی و… به میان می آید.
کتاب حاضر سعی دارد پیرامون مردم شناسی فرهنگی، دگرگونی ها و تحولاتی که در فرهنگ، تمدن و هویت فرهنگی ایرانیان در طول تاریخ خود، روی داده سخن بگوید؛ هرچند فرهنگ غنی کشوری با تاریخ و فرهنگ و تمدنی کهن مثل ایران، نیاز به صدها عنوان کتاب دارد که در باره تاریخچه، تحولات ایجاد شده، پیامدها و … فرهنگ و تمدن ایرانی در همه دوران به شرح و تفصیل عناصر این فرهنگ و تمدن غنی و کهن بپردازد، اما نیاز دانشجویان به کتابی مجمل پیرامون فرهنگ اقوام ایرانی و آشنا شدن آنان به مفاخر فرهنگی کشورشان و همچنین، آشنایی آنان به نظریه های فرهنگی و مکاتب مردم شناسی، موجب گردید که این مختصر نوشته تولید گردد. امید آن داریم که دانشجویان و دانش پژوهان با ملاحظه این عناوین، نسبت به بررسی بیشتر و کاوش در فرهنگ و تمدن نیاکانی خود اقدام نمایند.
این اثر در سیزده فصل تنظیم گردیده است. در فصل اول این اثر پیرامون تقسیمات کلی مردم شناسی بحث می گردد و سپس در ادامه به تشریح فرآیند شکلگیری فرهنگ بشری و مراحل تکامل آن و اجزای فرهنگی بشر در هر دوره میپردازد. در فصل دوم به بحث پیرامون فرهنگ، شامل تعاریف، ویژگیها، خرده فرهنگ، ارتباط فرهنگ با تمدن و غیره میپردازد. در فصل سوم به مکاتب مردمشناسی پرداخته و فصل چهارم این نوشته به فرهنگ عامه (فولکلور) و ویژگیهای آن و همچنین، جایگاه آن در اجتماع محلی ایران و ادبیات فارسی میپردازد. فصل پنجم کتاب پیرامون روششناسی پژوهش مردمشناسی و تکنیکهای کاربردی مرتبط با آن میباشد. فصل ششم کتاب به بررسی فرهنگ ایران قبل از اسلام میپردارد. در این فصل به فرهنگ و تمدن ایرانی پیش از تاریخ و دوران تاریخی بهطور فشرده اشاره میشود. فصل هفتم کتاب تحت عنوان «فرهنگ ایران بعد از اسلام (دوره فترت)» بهطور فشرده فرهنگ ایران را از سال ۲۱ هجری تا 247 هجری مورد بررسی قرار داده و تأثیر فرهنگ و تمدن ایران و دستاورهای آنها بر تمدن اعراب مسلمان را بررسی میکند. در فصل هشتم، فرهنگ و تمدن ایرانی از دوره صفاریان تا غزنویان مورد بررسی قرار میگیرد، و در فصل نهم فرهنگ ایران از سلجوقیان تا پایان دوره قاجار آمده است. فصل دهم کتاب به معرفی اقوام ایرانی و تاریخچه کوتاهی از آنان میپردازد. همچنین، در این فصل، در کنار اقوام ایرانی، اقلیتهای مذهبی شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی و اسناد بالادستی نیز به صورت مختصر معرفی میشوند.
فصل یازدهم، گوشههایی از اعیاد و جشنهای ایران باستان – چه آنهایی که هنوز تداوم دارند و چه آنهایی که از بین رفتهاند- را بررسی میکند و نمونههایی از جشنهای باستانی و مذهبی اقوام ایرانی در این فصل ارایه میشوند. در فصل دوازدهم، برخی از آیینهای موجود در فرهنگ ایرانی آورده میشود و بهطور مختصر پیرامون علت شکلگیری و نحوه اجرا و دستاوردهای آنها بحث میگردد. در نهایت در فصل سیزدهم و آخر، به برخی از باورها و اعتقادات موجود در فرهنگ اقوام ایرانی اشاره میگردد.
نکتهای را که لازم است در اینجا بدان اشاره شود، این است که در این کتاب از سلسلههای تصوف و عرفان و حوزههای فکری نزدیک به آنان بحثی به میان نیامده است که دلیل آن یکی تخصصی بودن این مباحث و دلیل دیگر، تدوین این کتاب بهمنظور استفاده دانشجویان رشتههای خاصی است.
مطالب این کتاب بسیار فشرده بوده و ما خود بر نواقصات آن اذعان داریم، بر همین اساس پیدا شدن این نواقص را به چشمان ریز بین شما دانشجویان، فرهیختگان و پژوهشگران عزیز میسپاریم. در پایان هر چند که آقای دکتر محمدمهدی یوسفی در تدوین این کتاب نگارنده را یاری کرده و دارای سهم میباشد، اما هرگونه نقص اعم از تخصصی، ویرایشی و غیره متوجه اینجانب است.
جلال یوسفی
تهران- زمستان۱۴۰۰